Gaga rašė:
O kaip su teisingu slėgiu padangose? Ar jis turi skirtis skirtingų išmatavimų padangoms, užmautoms ant to paties automobilio? Pavyzdžiui, ant maniškės šeškės durų staktos užklijuotas lipdukas, kad jai derėtų užmauti 205/65 R15 išmatavimo padangas, o slėgis jose turėtų būti 2,5 priekyje ir 1,9 gale. Dabar žiemai nusipirkau 195/65 R15 padangas. Ar į jas taip pat pūsti tokį patį slėgį? O gal jį reikia perskaičiuoti pagal kokias nors formules ar bent kažkiek sumažinti iš akies mažesnėms padangoms? Būčiau net nesusimąstęs apie tai, bet padangų montuotojai ėmė mane durninti, tvirtindami, kad su 2,5 atmosferomis sugraušiu priekinių padangų protektoriaus centrinę dalį, nes padangos neva bus per daug išsipūtusios. Jų rekomendacija priekiui - 2,2.
Kita vertus, 2,5 atmosferos padangoje reiškia ne tam tikrą kiekį oro joje (pavyzdžiui 50 litrų), o slėgio jos viduje santykį su atmosferiniu slėgiu išorėje. Jeigu, tarkime, paimsiu visą orą iš 205/65 R15 padangos ir perpumpuosiu jį į 195/65 R15 padangą, slėgis antrojoje padangoje turės būti didesnis nei pirmojoje, kadangi orui teks mažiau erdvės nei jis turėjo pirmojoje padangoje, ir 195/65 R15 padanga išsipūs kaip balionas (na, čia kiek perdedu dėl vaizdingumo). Tai jeigu oro kiekis padangose išties būtų matuojamas ne atmosferomis, o litrais, tuomet minėti montuotojai būtų teisūs, bardami mane dėl to, kad užsiprašiau tiek pat oro į mažesnes padangas. Bet vis dėlto, ar jie teisūs, jeigu kalbame apie atmosferas? Kokia vis dėlto politika turėtų būti vedama slėgio padangose atžvilgiu? Kaip apskaičiuoti teisingą slėgį padangoms?

Hmm, geras... Pirmas įdomus dalykas, kad pas tamstą kiek kitaip su padangų išmatavimais (pas mane 205/60)... O antra, su slėgiu...

Pas man užklijuotas lipdukas priekinėms padangoms 2,4 bar, o galinėms – 2,0 bar. Taip išeitų, kad priekinėse pas patį turi būti didesnis slėgis nei pas mane, o galinėse – atvirkščiai, mažesnis nei pas mane. Kodėl gi ne proporcingai (bent jau)?
O dėl pripūtimo, tai aš tavo vietoj pūsčiau tiek, kiek nurodo gamintojas, nes būtent: ne litrais matuojama, o atmosferomis. A propos, kodėl pirkai žiemines siauresnes?