HeLLmiX rašė:
Dar priklauso nuo auto, nesvarbu jog variklis tas pats. Laidai gali buti daug plonesni atvesti iki starterio ir sroves gali neuztekt kad ir afigiena akuma isidejus. Picasso man atrodo minusinis laidas eina pirma i kebula, o poto nuo kebulo jungiasi prie greiciu dezes, beto akumas po sedyne ir laidai ten tikrai ploni. O peugeot akumas po kapotu man atrodo, tai variklis arciau gaunasi, ir jei laidai geri todel ir kuriasi gerai

. Dar labai daug reiskia tepalas, jei jis sintetinis, zymiai maziau sutirsteja prie tokiu salciu ir lengviau prasukt varikli.
Jei laidai per ploni, tuomet galima drąsiai ir dar silpnesnį akumą statyt - ploni laidai turi didesnę varžą ir srovė krenta, t.y. užvedant sunaudojama mažiau srovės nei su storais laidais (aišku starteris irgi gauna jos mažiau, bet akumas čia nepadės, nes reikalingą srovę apsprendžia starteris ir laidai, o ne akumas ir starteris su storais laidais paims 170A, tai tas pats starteris su plonesniais laidais tik 160A).
Svarbiausia užvedant, kad akumas būtų pilnai įkrautas - t.y. kuo aukštesnė įtampa ir čia per didelės talpos akumas yra blogis - pas jį svaiminis išsikrovimas didesnis ir daugiau srovės reikia įkraunant. Vat čia jau laidų storis turi reikšmę - jei per ploni, akumas įkraunamas silpniau ir vėlgi per didelis akumas čia ne į naudą. Pas mane važinėjant trumpais atstumais net 63Ah akumas pilnai nepasikrauna (krovimas 14.4V), o su didesniu išvis būtų problematiška.
Didelio akumo "nauda" tame, kad kai jis neprižiūrimas ir nepilnai pakraunamas, jis visvien turi mažesnį įtampos kritimą po apkrova nei mažesnis akumas ir užsivedi net su pridvėsusiu.
Taip, kad kokį akumą pirkt - skonio reikalas, bet neginčijamas faktas, kad 60Ah/600A akumo per akis užtenka 2.0 HDi varikliui užvesti.
Kas dėl tepalų - tai žinoma sintetika taip neužšala (man nė nekiltų mintis naudoti pusiau sintetiką ant turbo variklio). Bet starteris nuo to mažiau srovės neima, tiek, kad greičiau sukasi ir greičiau užsiveda. Tik pas mane visvien reikėjo ne vieną dešimtį sekundžių sukt