Mlia; kaip aš nekenčiu griobanų prekybcentrių...
Istorija-vulgari; leksika nenormatyvinė; nervingiems neskaityti.
Prieš savaitę atidarė naują Maximą Raudondvario plento gale; keli šimtai metrų už "Regitros" link Raudondvario. Sutvėrė gerais tempais; per kiek daugiau nei mėnesiuką. Įsirengė maxymka aikštelę; pagal reikalavimus, netgi padarė privažiavimus-išvažiavimus (greitėjimo/lėtėjimo juostas). Aha; viskas ažūre. Tik va greitėjimo juostos ilgis-vos 20-25m...
Ir visa tai įrengta perkūniškai judrioje gatvėje, kurioje leidžiamas 60km/h greitis, o tėra vos po vieną juostą abiem kryptimis!!! Kad Maximos klientai nesukeltų problemų šiuo greičiu plūstančiam nenutrūkstamam automobilių srautui, iš Maximos kiemo sukti kairėn, t.y. miesto pusėn, išvis uždrausta!

Sprendimas, žinoma, genialus: juk stop karui keliuose... O kad artimiausias taškas, kuriame bemaž niekam netrukdant galima apsisukti miesto pusėn, yra už kokių 3 km pačiame Raudondvaryje-argi dorosios ir eismo saugumu besirūpinančios Maximos reikalas?...
Dabar žmonės, norėdami grįžti miestan, ištaikę tarpelį tarp mašinų, visvien prakosais kerta gatvę ir mėgina apsisukti. Daugeliui tam neužtenka gatvės pločio, ir visa miesto pusėn judanti kavalkada (kurioje nemažai ir autobusų, ir pakrautų karjerinių sunkvežimių), priversta spirti per stabdžius, kol apsisukinėjantis išsimanevruoja. Stabdžių žviegimas tapo kasdiene muzika; bet jokios avarijos per savaitę dar neįvyko. Veiksmas-bemaž po mano langais; mano bėgėjimosi, iššokus ton pačion gatvėn miesto pusėn, zonoje. Bemaž nebeabejoju, jog kokią dieną, esant slidžiai dangai, visvien liuobsiu kokiam skersai pastovėti iššokusiam automobiliukui šonan. Ne dėl bjauraus mano charakterio, o todėl, kad aš irgi išsukinėju gatvėn (dešinėn; link miesto ir Maximos) prakosais, vos ištaikęs kokį tarpelį tarp mašinų; o tuo pačiu tarpeliu dažnai pasinaudoja ir beapsisukinėjantys. Kadangi aš bėgėjuosi (kad neliuobtų kas ateinantis iš paskos), visai galimas daiktas, kad vienąsyk nespėsiu sustabdyti arba aš, arba einantis man iš paskos. Kaltu liks stovintis skersai kelio, bet argi kam nuo to geriau?
O dabar dolbanai liksmoji dalis, matj ejo maksimovu...
Vos už 100-150m nuo Maximos miesto pusėn, ties "Regitra", gatvė išplatėja į normalią keturjuostę. Eismo intensyvunas krenta dvigubai. Tereikėjo tame gabalėlyje (tarp Maximos ir Regitros") išplatinti gatvę ligi keturjuostės, galbūt pastatyti šviesoforą (kuris irgi erzins, bet bent jau prisidės prie saugumo), ir problema būtų bemaž išspręsta.
Bet, matyt, miestas tokį projektėlį atsisakė finansuoti (nes parduotuvė, sukelianti problemas, visgi privati), o argi
tvariai iš VP mes kelis šimtus tūkst.lt reikalui, kurį daryti įstatymai jų neverčia?...
Ir dabar tematau tokį sekančių įvykių scenarijų: po kelių skausmingų avarijų (pvz., pakrauto 40t žvyro sunkvežimio smūgis į kokio Daewoo šoną su virtimu ir totaliu vienintelės transporto arterijos, taigi ir bemaž visos Vilijampolės užkišimu ne vienai valandai), ir šioje gatvėje vietoj normalaus sprendimo bus apribotas greitis. Po kokios savaitės nuo to apribojimo atsiras keli "sargų" mėgiami taškai, kurie niekada nepristigs pašaro: juk niekas nenorės trenktis 3km pirmyn ir atgal, vien tam, kad apsisukti ir grįžti miestan, o ir nuo seno čia įprasta judėti leidžiamu ~65km/h greičiu, nes gatvės pralaidumas ir taip ant ribos...
Gal dar kas norėtų užtarti žodelį už vargšę Maximą? Pakol mlia neišsprogdinau...
Savanaudžių avigalvių kraštas.