Nenusibosta aiškintis tarp benzinų ir dyzelių?
Man tai jie vienodai patinka. Dujos tai dar patikdavo tuo, kai su jomis važinėdavau, kad degalinėje be pirštinaičių piliesi ir vistiek rankos nesmirda, arba išvis kai kuriose vietose vis dar gavrikas užpila ir nesuki galvos (visai, kaip Ispanijoje ar Portugalijoje, kur sustoji rajono (ne automagistralės) degalinėje, per langą žmogui paduodi banknotą, tau įpila už tiek (kartais ir už daugiau, jei pramazina netyčiom, bet pinigų daugiau nepaprašo) kuro ir važiuoji toliau).
Benzinas patinka tuo, kad kai turi mažalitražinį benzą, tai gali realiai linksmai važiuoti, nes benzininis variklis leidžia apsukas laužti iki begalybės, 2 bėgiu 110 ir panašiai.
Dyzelis senas patinka tuo, kad negenda visiškai. Nu ten daryk jam ką nori, jeigu variklis prižiūrėtas ir neuždrožtas, tai jis tiesiog negenda. Eilinė profilaktika ir daugiau nieko. Tipo keiti tepalus ir filtrus ir prieš kiekvieną technikinę plauni ir valai skuduru visą motorą, kitaip sakant surandi jį tepalo ir purvo mišinyje, kad galėtum pasižiūrėti ir kontrolieriui parodyti
Naujas dyzelis patinka tuo, kad labai sudėtinga sistema ir įdomu būna taisyti mistinius gedimus. Na ir dar jų momentas patinka.
Nauji benzinai nepatinka, nes aukšto slėgio tiesioginis įpurškimas, turbinos ir visa kita, dėl ko žmonės nelabai mėgsta dyzelių. Aš karbų ir trampliorių mėgėjas. Nu gerai gerai, juokauju, viskas gerai su tais purškalais, bet geriau ne tiesioginis.
Šiaip važinėjau ir važinėju su visokiais varikliais, ir dauguma jų man patinka. Liaudis belekaip stumia ant 2.7HDi, bet tai labai puikus variklis, toks pats kaip ir 2.5TD buvo. Tiesiog tas variklis ne liaudžiai skirtas. Važiuoja ir tarnauja puikiai, bet vos tik į bagažinę įkrauni bulvių maišą, iškart supranta ir užsilenkia.
Šiandien vairavau 1.9D 47kw, 1.8TD 66kw, 2.0HDi 66kw, 3.0iV6 155kw. Labiausiai patiko pastarasis, nes tyliausiai ir švelniausiai dirba, realiai išvis vienintelis tyliai ir švelniai dirba. Bet mano šikną saugiai ir ramiai toliausiai ir be jokių problemų, ir dar pačiomis šūdinomiausiomis sąlygomis yra nuvežę du pirmieji sąrašo varikliai, todėl juos kūrusiems inžinieriams jaučiu didelę begalinę pagarbą. Paprasti kaip trys centai, tylūs (pagal konkurentus tuometinius), galingi (taip pat pagal konkurentus), ir svarbiausia super ekonomiški, atmetus visus prabangos pridedamus litrus, vistiek su šiuolaikiniais dyzeliais sąnaudomis dar gali pasivaržyti. Smirda šiek tiek labiau, taip, bet kai išimi katulius iš šiuolaikinių dyzelių ir benzinų, tai supranti, kad ir jie smirda, tik labai gražiai aprengti ir kvapas neprasimuša.