mazas rašė:
Dėl Kestuko pastebėjimų tai gaunasi taip, kad jaigu akumas "alkanas", tai po savaitės "alkio", jis vistiek numirtų, nes įkrovimas arba yra atstatomas arba ne. Tarpinio varianto nebūna.
Buvo paminėti rusiški akumai, tai aš savo pastebėjimą išdėstysiu: USSR sunkvežimyje buvo ampermetras rodantis įkrovimo ir iškrovimo srovę. Sukant starterį ampermetras linksta iki dugno į - pusę. Vos variklis užsivesdavo, ampermetro rodyklė persiverčia į +30 pusę iki dugno ir taip stovi kokias 1- 1,5 minutės, tada pagryžta apytikriai +5 padėtį. Po 5 min. krovimas stodavo į 0 padėtį. veiksmas tas pats laisvos apsukos ar važiavimas.
Mano manymu visi šie teoriniai skaičiavimai ir lieka skaičiavimais ir pamąstymais (jokiu būdu nesakau kad jie neteisingi).
Norint sužinot kas vyksta su akumu visuose eksplotacijos režimuose, ir reikėtų ant + laido pastatyti didelio diapazono ampermetrą ir viskas bus kaip ant delno. Tiesa, tisliai nežinau, bet gal tam reikalui tiktų ir Dico žnyplės ar replės (berods taip jos vadinasi).
Blogai supratai

Idealių sąlygų niekuomet nebūna, ir "alkaną" akumualiatorių gali laikyti nors ir 2 mėnesiu. Tačiau yra rekomenduojama, kiek galint greičiau jį įkrauti.
Tai ne teoriniai skaičiavimai, o praktiniai/statistiniai, sukaupti maždaug per 40 metų (tiek laiko buvo tiriami beveik 4 milijonai [!] akumuliatorių blokų įvairiose šalyse). Žinoma, tuos tyrimus atliko amerikiečiai, todėl buvo nustebintas Xamas, kai savo Miestietyje-Kaimietyje

rado mažiuką akumuliatoriuką, kuris veikia kaip didelis. Aš galvoju, kad amerikiečių gamybos akumuliatoriai turi kažkokią paslaptį (iš gamintojo jokios informacijos nepavyko išpešti), nes jų gamybos akumuliatoriai, kurie lyg ir atkeliauja vos ne su ta pačia etikete, tarnauja gerokai ilgiau. Juk neveltui duoda iki 108 mėnesių garantiją savo kai kuriems akumuliatoriams:
http://marathon.exide.com/ ir
http://extreme.exide.com/ .
Žinom tuos "tikslius" ampermetrus CCCP automobiliuose

Mano GAZ M20 ir GAZ 21 tokie įrenginukai yra

Rodo +5A - yra 12A, rodo 0A yra 6A

, rodo 0A yra -2A ir t.t. Bet iš principo bent jau srovės kryptis maždaug aiški
Apibendrinam: didelio diapazono ampermetras nebūtinas paprastam vartotojui. Pakanka, kad bent kas 3 - 6 mėnesius jis pasitikrintų savo akumuliatorių, ar kam nors duotų tai padaryti (nuplauti, įkrauti, pamatuoti ir t.t.). Tai vadinasi akumuliatoriaus aptarnavimu.