liuka rašė:
Tadai,as kalbu rimtai.dziauguos kad valdžia neklauso vyrkavimu ir toliau suka valstybe i Vakarus.visi norime gyvent kaip vakaru burzujai,o elgiames ir mastom kaip sovietiai runkeliai.ir atsakyk-ar katalizatoriaus iškastravimas,padangu nuavimas ir t.t. Nera to runkelizmo pavyzdziai?
Kad runkelizmas, tai faktas.
Bet aš kalbu apie kitą pusę, kurią tokie potvarkiai irgi paliečia - ne urodiją, o paprastus žmones.
Ne bausti ir griežtinti, o auklėti reiktų.
Sakyčiau, kad čia sovietmečio bėda, o pastarojo laiko - neprižiūrima ir tų pačių sovietmečio žmonių įtakojama, užaugo šviežia runkelių karta. Jie pasiėmė blogąsias sovietmečio ir blogąsias laisvės savybes, ir beveik jokių gerųjų. Ją bando dabar auklėti ne auklėjimu, o bausmėmis. Nu pvz: Durnam kai trenkia per galvą, jis supranta, kas negerai, ir už ką? Juk nelabai, pasikrapšto galvą - skauda ir tiek...
O kiek nedurnų dabar pas mus? Gal kokia 10proc? Daugiau/mažiau?
Man labai patiko, kai kažkada buvo laida per Lietuvos televiziją, kažkas maždaug protų mūšio lygyje. Buvo ten kažkoks televizijos veikėjas, Jaunius ar pan; dvyliktokė būsima medicinos studentė ir pagal atranką patekęs penkiasdešimtmetis statybininkas, iš veido gerai pageriantis. Atsakė kukliai visus klausimus, laimėjo, ir išėjo. O tie ten visą žaidimą šokinėjo ir rodėsi, bet kaip nežino, taip nežino. Dabar vidutinį dvidešimtmetį paimkit, kad ir studentą, paklauskit ko nors - nežino net, kaip žodžius KEULĖ ar GAIJDYS parašyt.
Nu pasakykit, ar taip jau galvą skauda ir važiuot trukdo ir pastoviai rizikuot gyvybe verčia mūsų keliuose tos senos netvarkingos mašinos? Man tai daug labiau balvonai vairuotojai su apynaujais bolidais arba poniutės su džipais smegenus suka, kur mato tik į priekį, pasitiki savim ir su šypsena žvelgdamos į kelią: AŠ VAIRUOJU, AŠ VAIRUOJU. Šiandien vos į betonvežę neatsitrenkiau, kai strojitelius nusprendė, kad nori nesivilkti ir lenkti troleibusą, nesvarbu, kad antra juosta BXas su krauta priekaba važiuoja dvigubai greičiau. Tegul iš tos betonvežės juodas dūmelis eitų, jei nebūtų buvus nauja - man nesvarbu - aš ir mano vaikai, anūkai ar proanūkiai nuo to tikrai nenumirs, bent jei į ją neatsitrenksiu. Taip kasdieną bent po porą avarinių situacijų vien dėl kvailių, tik dėl lengvų mašinų ne taip baisu, o į betonvežę nesinori.
Lietuvoj, kiek teko važiuot, baisiausi keliai visoj ES (bent jau miestuose, magistraliniai dar dar..), o pinigiai investuojami į kažkokias TA naujoves, ekspertų ruošimus, ir realiai - pakartotinių apžiūrių didesnį kiekį. Ispanijoj tokių kledarų su visais tvarkingais popieriais ir savo ar ne savo chodu praeita TA mačiau, kad čia Lietuvoj į gatves nebeišlenda, nes net už pinigus ir per pažįstamus TA neduoda, bet jie net ir su mirusiais šarnyrais nesulūžta, nes važiuoklė nuolat nedirba smūginių apkrovų rėžimais. Ir nereikia kalbėt apie nuo Lietuvos iki Gibraltaro, už pinigus visur padaro.
Aš nesiskundžiu, todėl nereikia ant manęs ir griežti dantį, nes mano mašinos visas tas TA praeina arba praeis ir aš gan ramus.
Diskutuoju.
Vistiek abydnoka, kai tvarkingas automobilis nepraeina TA, nes netinkamai jai pasiruošei ir neprivertei jo apžiūros metu dirbti nestandartiniu rėžimu (kad ir dėl to pačio pravaikymo, žaidimų su alyvom ir t.t.)