Pirmąkart čiupinu subyrėjusios turbinos atvejį, tai visai įdomu.
Pas C5 2.0HDi 79kw, su FAP. Turbiną išimt ne taip sunku, kaip tikėjaus, bet aišku ir ne per lengviausiai. Paprasčiausiai man buvo nusisukt priekinę duslintuvo gumą kartu su visu jos laikikliu - balkiuku, tuomet nusisukt jos laikomą kamino visą gabalą nuo gofros iki sujungimo už FAP bakelio - nusiėmė vienas didelis gabalas. Tuomet vargais negalais atsukau gofrą ir bakelį, prie kurios ji privirinta - antras gabalas.
Nusiimam balkį sutvirtinančią "rasporkę", 4vnt 16mm varžtų (aš dažniausiai neimu, o išsuku tris ir atlaisvinu ketvirtą ir tiesiog šonan pasuku, kad netrukdytų).
Interkūlerio - turbinos trišakį vamzdžiažarnį atsileidžiam abiejuose galuose, pasiruošiam po nupjautą penkialitrį bakelį arba kokį kitokį tūriuką po abiem ar net visais trim galais. Numaunam žarnas ir leidžiam ištekėti tepalui ir iki pusės užpildyti tūriukus

Tuomet jau patogų priėjimą turime, tai galima pradėti rakalinėti - atsijungiam oro filtro - turbinos vamzdį abiejuose galuose ir patraukiam šonan, kadangi variklio nepavertę ar kolektoriaus įsiurbimo nenusukę - nenuimsim. Numaunam EGR ir Turbinos valdymo vakuumus ir irgi patraukiam šonan. Atsijungiam jungtį po kapotu prieškatalizatorinio temperatūros matuoklio ir atlaisvinam laidą - trauksim kartu su davikliu, nes atsisuka nenoriai ir nepatogu gerai užmauti raktelį (nebent turite skeltą kilpą 14mm užmovimui per laidą, bet ji nelabai kur taikoma, tai retas meistras turi tokią).
Nulupam turbinos laikiklius, atsukam turbinos tepimo grįžtamą nuo turbinos, atlaisvinam žarnelės chamutą ir numaunam lauk visą žarnos ir antgalio junginį. Atsukam tepimo slėgiminę žarną nuo bloko ir leidžiam nusivarvėt.
Principe viskas.
Toliau laukia daug vargo vakarienės, jei neatsisuka turbina nuo kolektoriaus, bet kadangi man atsisuko, tai aš laimingas. Ją laiko viso labo trys varžteliai, kurie du prieinami iš galo, o trečias iš apačios, kišant galvutę su kokio pusmetrio prailgintoju.
Tada tereikia numauti, o bemaudamas sužinai, kad dar yra vienas laikiklis turbos viršuje. Atsukam 13mm veržlę ir turbina laisva.
Bemaudamas sužinai, kad aktuatorius kliūna į aušinimo flanšą ir nenusimauna nuo špilkų (jei atsisuko veržlės, o ne kartu su visomis špilkomis). Tai apatinį aktuatoriaus varžtelį įšsukam visai, o viršutinį pralaisvinam ir jis pakankamai pasiverčia, kad visaip pavarčius ir patampius turbina nusimautų nuo trijų špilkų ir laikiklio.
Išsitraukia visaip vartant, bet labai paprastai, pro duslintuvo tunelį virš balkio. Variklio iš savo vietos net nereikėjo judinti

A, o turbinai tai lūžo ašelė ir nulūžo būtent karšto galo sparnuotė. Tas visai gerai, nes daugiau tepalo suvarė į išmetimą, negu į įsiurbimą, todėl daug šansų, kad variklis dar ilgai ir laimingai važiuos. Užvedus variklį atjungu duslintuvu, po minutės per išmetimą pradeda lašėti tepalas, po lašą per sekundę

Galvojau, kad po tokio reikalo teks šalinti FAP ir katalizatorių užterštus, bet bakeliai jau tušti. Reiks dar patikrint, ar pašalinta ir programiškai.